Een hockeywedstrijd telt 24 deelnemers, de scheidsrechters zijn van essentieel belang in een wedstrijd. De Arbitragecommissie van Cartouche heeft als doelstelling dat clubscheidsrechters goed beslagen in het veld staan zodat alle (thuis)wedstrijden goed gefloten worden.
Regelkennis
Hiervoor moet de regelkennis op orde zijn. Op gezette tijden worden er daarom scheidsrechterscursussen georganiseerd. De cursus wordt door Cartouche aangeboden aan iedereen, ook aan ouders van jeugdleden. De cursus wordt afgesloten met een examen. Indien je dit examen haalt krijg je een KNHB scheidsrechterskaart. Van alle eerstejaars B-jeugd en ouders van nieuwe leden (minimaal 1 ouder) wordt verwacht dat zij de scheidsrechterskaart hebben.
Elk seizoen worden daarom de junioren uit de C-lijn en de ouders van nieuwe leden de mogelijkheid geboden om een scheidsrechterskaart te halen. Zij worden hiervoor uitgenodigd. De kaart behaal je na het met goed gevolg afleggen van de online KNHB toets. Hiertoe worden er tevens op de club een cursusavond en examentraining aangeboden, verzorgd door ervaren scheidsrechters.
Ook ouders die willen gaan fluiten en nog geen kaart hebben kunnen zich voor de KNHB toets opgeven en zo de scheidsrechterskaart halen. Meld je hiertoe aan bij
[email protected]. Op de website van de KNHB vind je alle informatie over de spelregels, voor zowel veld- als zaalhockey.
Natuurlijk is er aan het begin van ieder seizoen een opfrisser zodat de nieuwe (en ook oude) regels nog eens de revue passeren.
Begeleiding nieuwe scheidsrechters
Naast een afwijkend shirt, horloge of stopwatch, hockeyschoenen en een fluit beschikt een goede scheidsrechter over regelkennis en ervaring. Ervaring kun je helaas niet kopen, maar moet je opdoen. Houd hier altijd rekening mee!
Om die ervaring in goede banen te leiden begeleiden bij Cartouche de ervaren scheidsen de leden die fris gediplomeerd zijn. Die begeleiding betreft dan niet de regels (fluit iemand wel voor shoot of een hoge bal) maar juist op de houding van de nieuwe scheidsrechter (sta je daar goed, harder fluiten, aangeven, samenwerking met je collega-scheids etc).
Als jij zo nu en dan de nieuwe scheidsrechters wilt begeleiden (data en tijden natuurlijk in overleg) kun je je aanmelden bij de arbitragecommissie (
[email protected]). Als je dit als vrijwilligerstaak wilt uitvoeren binnen de club verwachten we dat je circa 10 wedstrijden per seizoen begeleidt en het leuk vindt om aanstormend scheidsrechters talenten te begeleiden en op te leiden. Hiervoor moet je zelf wel al goed kunnen fluiten.
Wie fluit wie?
Wedstrijden zijn er in verschillende soorten en maten. Hoe is het fluiten van de thuiswedstrijden georganiseerd binnen Cartouche? Hiervoor gelden de volgende afspraken.
- H1, D1 en teams die op landelijk niveau spelen, worden gefloten door Bondsscheidsrechters. De eerste en opleidingsteams worden gefloten door een poule van ervaren clubsscheidsrechters die zich hier op vrijwillige basis voor inzetten. Als je aan deze poule deelneemt wordt verwacht dat je minimaal 10 wedstrijden per jaar fluit.
- De senioren op zondag fluiten elkaars wedstrijden. Deze wedstrijden worden ingedeeld door de arbitragecommissie.
- Alle junioren wedstrijden (A, B, C en D, niet zijnde wedstrijden van e/o teams) worden gefloten door een ouder van het betreffende team en een scheidsrechter afkomstig uit de jeugdpoule.
Jeugdpoule
De jeugdpoule bestaat uit enthousiaste scheidsrechters die regelmatig wedstrijden fluiten op zaterdag (en eventueel ook op zondag). Leden van de jeugdpoule hebben veelal ook de ambitie om deel te nemen aan GreenCart of aan het CS+ traject.
Per team rekenen we op 2 junioren uit de A-, B- en 1 junior uit de C-lijn die aan de jeugdpoule deelnemen. Dit mogen ook meer kandidaten zijn of wisselen in de loop van het seizoen. Regelmatig fluiten betekent minimaal 7 thuiswedstrijden per seizoen. Begeleiding bij het fluiten is mogelijk. Aanmeldingen voor de jeugdpoule verloopt via de lijncoördinator en de teammanager.
Indelen via hc-cartouche.nl
Zelf indelen als scheidsrechter kan via hc-cartouche.nl. Als je bent ingelogd ga je naar
Club > Arbitrage. Inschrijven is mogelijk zodra je juist niveau hebt om een wedstrijd te fluiten en als er nog niet iemand je voor is geweest. Als teammanager of als aanvoerder kun je zo de degene die is ingedeeld om te fluiten aanmelden. Zo weten de teams wie er komt fluiten. Ook ziet degene die gaat fluiten het in de Cartouche app en heeft gelijk de wedstrijdcode.
CS+
Wil je meer fluiten en hogerop? Dan is er de Clubscheidsrechter+ (CS+) opleiding. Deze bestaat bij de KNHB uit een theoriegedeelte. Voor de latere indeling van wedstrijden biedt Cartouche daarnaast de unieke opleiding om met een bekwame (bonds-) scheidsrechter fluitervaring op te doen. Zo wordt jouw niveau geschat en krijg je feedback mee voor de volgende wedstrijden.
GreenCart
GreenCart is het Cartouche platform waar jonge goede scheidsrechters tegen betaling zijn in te huren voor het fluiten van een wedstrijd. Ouders of senioren die niet willen, kunnen of durven te fluiten, regelen een scheidsrechter via GreenCart. Daarmee krijgt de wedstrijd een goede scheidsrechter. Je bereikt GreenCart door een app te sturen naar 0616007685 of een mail naar
[email protected], maar app’en heeft de voorkeur.
Scheidsrechtersavonden
Cartouche verzorgt minimaal 3 keer per jaar een scheidsrechtersavond waarbij een inhoudelijk thema en de laatste ontwikkelingen worden besproken. Op deze opfrisavonden is het mogelijk om kennis te maken met leercoaches en de arbitragecommissie. Het verplicht je tot niks, maar een wedstrijd is niets zonder een goede scheids. Kom daarom naar deze opfrissers! Ze worden op tijd van te voren via het Cartouche nieuws aangekondigd.
Prettige wedstrijd!