Arbitrage

Een hockeywedstrijd telt 24 deelnemers, de scheidsrechters zijn van essentieel belang in een wedstrijd. De Arbitragecommissie van Cartouche heeft als doelstelling dat clubscheidsrechters goed beslagen in het veld staan zodat alle (thuis)wedstrijden goed gefloten worden.

Regelkennis

Hiervoor moet de regelkennis op orde zijn. Op gezette tijden worden er scheidsrechterscursussen en examentraining georganiseerd. Deze worden aangeboden aan iedereen, ook aan ouders van jeugdleden. De cursus wordt afgesloten met een examen. Indien je dit examen haalt krijg je een KNHB scheidsrechterskaart. Van alle eerstejaars C-jeugd en ouders van nieuwe leden (minimaal 1 ouder) wordt verwacht dat zij de scheidsrechterskaart hebben.

Wil je je aanmelden? Stuur een mail naar [email protected]. Op de website van de KNHB vind je alle informatie over de spelregels, voor zowel veld- als zaalhockey.

Begeleiding nieuwe scheidsrechters

Naast een afwijkend shirt, horloge of stopwatch, hockeyschoenen en een fluit beschikt een goede scheidsrechter over regelkennis en ervaring. Ervaring kun je helaas niet kopen, maar moet je opdoen. Houd hier altijd rekening mee!

Om die ervaring in goede banen te leiden begeleiden bij Cartouche de ervaren scheidsen de leden die fris gediplomeerd zijn. Die begeleiding betreft dan niet de regels (fluit iemand wel voor shoot of een hoge bal) maar juist op de houding van de nieuwe scheidsrechter (sta je daar goed, harder fluiten, aangeven, samenwerking met je collega-scheids etc).

Jeugdpoule

De jeugdpoule bestaat uit enthousiaste scheidsrechters die regelmatig wedstrijden fluiten op zaterdag (en eventueel ook op zondag). Leden van de jeugdpoule hebben veelal ook de ambitie om deel te nemen aan GreenCart of aan het CS+ traject.

Per team rekenen we op 2 junioren uit de O18-, O16- en 1 junior uit de O14-lijn die aan de jeugdpoule deelnemen. Dit mogen ook meer kandidaten zijn of wisselen in de loop van het seizoen. Regelmatig fluiten betekent minimaal 7 thuiswedstrijden per seizoen. Begeleiding bij het fluiten is mogelijk. Aanmeldingen voor de jeugdpoule verloopt via de lijncoördinator en de teammanager.

CS+

Wil je meer fluiten en hogerop? Dan is er de Clubscheidsrechter+ (CS+) opleiding. Deze bestaat bij de KNHB uit een theoriegedeelte. Voor de latere indeling van wedstrijden biedt Cartouche daarnaast de unieke opleiding om met een bekwame (bonds-) scheidsrechter fluitervaring op te doen. Zo wordt jouw niveau geschat en krijg je feedback mee voor de volgende wedstrijden.

GreenCart

GreenCart is het Cartouche platform waar jonge goede scheidsrechters tegen betaling zijn in te huren voor het fluiten van een wedstrijd. Ouders of senioren die niet willen, kunnen of durven te fluiten, regelen een scheidsrechter via GreenCart. Daarmee krijgt de wedstrijd een goede scheidsrechter. Je bereikt GreenCart door een app te sturen naar 0616007685 of een mail naar [email protected], maar appen heeft de voorkeur.

Prettige wedstrijd!


Heb je nog vragen? Kijk dan in dit document. Staat je antwoord er niet in stuur dan een e-mail naar [email protected].