Nieuws 15 september 2021 | Club

Jaïr's TED Talk no.1: We zijn weer begonnen!

Wat is het toch mooi om weer met elkaar op het veld en langs het veld te staan. Het spelletje spelen wat we zo leuk vinden en onze favoriete spelers en teams aanmoedigen. Dat is waar we Cartouche voor zijn, het ontstaansrecht van de club. Het woord vereniging, komt immers van het woord 'verenigen' en dat is weer zichtbaar op de club. Commissies zijn actief, spelers trainen hard, vrijwilligers helpen waar kan en supporters staan langs de kant. Onwijs gaaf om dit weer te zien.

"Als er zelden iets mislukt, dan probeer je te weinig" - Marc Lammers

Ik zal dit seizoen frequent een TED Talk schrijven en delen met jullie. Formeel gezien is de term 'TED Talk' afkomstig van de presentaties die gegeven worden op de bekende TED Conferences (Technology, Entertainment en Design), maar ik gebruik de term hier even voor TEchnisch Directeur Talk ;-) Een 'geschreven talk' die jullie meeneemt in wat er gebeurd is en wat er aan zit te komen op het gebied van hockey op onze club!

Er is superveel te melden, dus ik ga direct maar beginnen!

Te beginnen met de seizoensstart. We zijn alweer een tijdje onderweg - H1/D1/A1/B1 zijn al in de 1e week van augustus begonnen - en de voorbereidingen zitten erop. In deze voorbereiding is er een geweldig jeugdkamp georganiseerd door onze eigen samengestelde trainers (Sietse, Laura en Sander, onwijs bedankt!). Meer dan 100 kinderen hebben 3 geweldige dagen gehad. Van glijhockey tot springkussens en van hockeytraining tot schatten zoeken....alles kwam voorbij! Een heerlijk begin van het hockeyseizoen, wat nog lekker in de zomervakantie viel. Goed georganiseerd, waarvoor dank!

Alle voorbereidingen van iedereen hebben in de start van de competitie tot al flink wat noemenswaardige uitslagen geleid. Zo hebben JA1 en MA1 er beide al twee overduidelijke overwinningen op zitten, afgelopen weekend won JA1 met 7-3 van Pelikaan JA1 en MA1 met 6-2 van Berkel en Rodenrijks MA1. Zij hebben echt een kick-start van hun belangrijke voorcompetiite. Ga zo door!

En ook MD6 die met 9-0 van KZ MD11 wint en JB5 die met 8-0 Noordwijk JB2 verslaat. Of JB6 die met 10-3 van HGC JB4 wint en MB4 die met 10-0 Waddinxveen MB2 verslaat. En zo kan ik nog wel even doorgaan, zoals JC1 die met 7-0 van Rotterdam JC1 wint. Erg mooi allemaal. Uiteraard is het niet altijd allemaal even rooskleurig en zijn er ook teams die teleurstellende uitslagen hebben behaald. Dat hoort erbij. Het is dan een zaak van vallen en weer opstaan. Met z'n allen koppie omhoog, goed trainen deze week, veel lol maken en volgend weekend er weer voor gaan!

Wat ook noemenswaardig is, is dat we op Cartouche sinds dit seizoen de 5-jarigen mogen verwelkomen. Deze nieuwe categorie wordt Funkey genoemd, een superleuke eerste kennismaking met de hockeysport voor deze nieuwe jongste leden van de club. Op de zondagochtend krijgt deze groep van 24 jongens & meisjes training onder de bezielende leiding van Marije de Boer, ondersteund door meiden uit MB2. Ik vind het geweldig dat we dit neer hebben kunnen zetten met z'n allen. Dit wordt zeker een succes!

In het verlengde van het Funkey zijn we dit seizoen natuurlijk ook gestart met het nieuwe Jongste Jeugd plan, waarbij deze hele groep kinderen betere begeleiding gaat krijgen. Meer persoonlijke aandacht die beter aansluit bij hun beleveniswereld. En hierbij ook rekening houdend met dat alle kinderen zich op verschillende tempo's en momenten ontwikkelen en we dus ook gelijke kansen voor iedereen willen aanbieden (dus niet alleen aan diegene die zich toevallig net even eerder aan het ontwikkelen zijn dan anderen). Onder leiding van flink wat nieuwe hoofdtrainers krijgen teams nu echt allemaal goede aandacht, wat ze ook zeker allemaal verdienen uiteraard.

Naast het Funkey en de hernieuwde opzet van de Jongste Jeugd, bieden we sinds kort ook weer extra ASM trainingen aan en specifieke looptrainingen voor de jeugd die hier behoefte aan heeft. De ASM traniningen (Athletic Skills Model) staan echt in het teken van breed motorische ontwikkeling, dus veel andere motorische vaardigheden spelenderwijs trainen, waar de looptrainingen echt gefocust zijn op een betere looptechniek. Deze beide extra trainingsvormen worden professioneel begeleid door Annelies Brocken (ASM) en Suzanne van der Molen (loopscholing). Als je interesse hebt in deze trainingen kan je mailen naar [email protected].

Naast deze nieuwe trainingsvormen is het aan de andere kant toch altijd weer een hele klus om alle 56 juniorenteams te voorzien van goede trainers. Tot op heden is dit nog niet voor alle teams gelukt en zijn er dus nog teams die minder kunnen trainen omdat we op hun teams nog geen trainer hebben. We blijven ons best doen om hier een trainer voor te regelen, dus als je nog ideeën hebt of je jezelf graag wilt opgeven, meld je dan aan via [email protected].

Alle trainers op de club worden begeleid binnen de mogelijkheden die we hebben. Zo hebben alle selectietrainers al de eerste trainersbijeenkomst achter de rug, waarbij ze geleerd hebben over thema's als hoe houd ik tempo in de training, een kwalitatief goede warming-up, 1v1 verdedigen en het focus houden op basistechnieken. Veel breedtetrainers krijgen op korte termijn een mentor toegewezen vanuit de Trainerscommissie, die hen 1-op-1 zal begeleiden in het vakgebied 'training geven'. We nemen dit echt enorm serieus, want elk kind heeft recht op een goede trainer! Echter blijven we ook een vrijwilligersclub in een amateursport die hard gegroeid is in de afgelopen jaren, terwijl het aantal trainers niet evenredig is meegegroeid. De combinatie van deze factoren maakt het altijd lastig om de hele club van goede trainers te voorzien, maar we komen er altijd wel weer uit, daar ben ik zeker van!

We blijven ons continu bezig houden met het verbeteren van de jeugdopleiding in de breedste zin van het woord, dus voor iedereen. Zo zijn we bezig met extra vaardigheidstrainingen voor nieuwe leden, PLUS klas trainingen voor onze toppers en specifieke sleeptrainingen. Hierover later meer.....

Als afsluiting alleen nog even wat info over de herfstvakantie. In die vakantieweek geven we iedereen een hockeyvrij weekje, wat betekent dat er van 16 t/m 24 oktober geen hockeyactiviteiten worden georganiseerd op de club. Het tweede weekend van de herfstvakantie mag echter wel gebruikt worden om oefenwedstrijden te organiseren, zodat je toch een beetje ritme houdt naar het opvolgende competitieweekend toe. Het aanvragen van deze oefenwedstrijden dienen wel via de normale weg aangevraagd te worden.

Ik wens iedereen weer een goede trainingsweek toe en alvast heel veel succes komend weekend.

Tot de volgende TED Talk of langs de lijn!

Groet, Jair

Update 15 sept: in de herfstvakantie mag er uiteraard wel deelgenomen worden aan overige hockeyactiviteiten, zoals het Cartouche hockeykamp wat weer georganiseerd zal gaan worden. 

Ook wordt er in het laatste weekend (23/24 okt) een uitwisseling georganiseerd tussen alle jeugdteams van HDM en Cartouche (m.u.v. de 1e teams). Vanzelfsprekend gaat dit gewoon door.