Nieuws 2 augustus 2021 | Van het bestuur

Erelid Jan Kors op 91 jarige leeftijd overleden

Bedroefd hebben we vernomen dat erelid en onze iconische scheidsrechter Jan Kors op 91 jarige leeftijd van ons is heengegaan. Cartouche herinnert Jan als een energieke, aimabele en bijzondere man die ontzettend veel voor de ontwikkeling van de scheidsrechters binnen Cartouche heeft betekend.

Jan is binnen onze club ongeveer 50 jaar actief geweest, voornamelijk als scheidsrechter. In oktober 2019 verscheen in Cartouche Magazine het artikel "De man die soms wel vijf wedstrijden per weekend floot!” (dit artikel kunt u onderaan dit nieuwsbericht nogmaals lezen) en in november 2019 heeft de KNHB een mooie afscheidsvideo gemaakt waar hij als scheidsrechter zijn laatste wedstrijd heeft gefloten.

Wij wensen de familie van Jan en al zijn hockeyvrienden veel sterkte toe.

Het bestuur

Jan Kors (90); bijna 50 jaar scheids op Cartouche! - De man die soms wel vijf wedstrijden per weekend floot!

Ons oudste erelid Jan Kors mag natuurlijk niet ontbreken in het Lustrummagazine.
4 November werd hij 90 jaar, en hij is bijna 50 jaar actief op de club – voornamelijk als scheidsrechter. De redactie werd warm ontvangen voor een gesprek, met taartjes van Maison Kelder.
 
Zelf heeft Jan nooit gehockeyd. ‘In de oorlog voetbalde ik bij Tonegido en daarna heb ik ook veel gecoacht en gefloten.’ Zijn sporthart ligt echter bij cricket, iets wat hij jarenlang tot op het hoogste niveau, met zijn twee broers in een team, heeft gedaan. ‘Daarna werd ik Umpire, ook op internationaal niveau.’
Er pronkt een mooie bokaal in de vensterbank voor maar liefst 300 gefloten cricketwedstrijden.
 

Bijbrengen van de spelregels

Bij Cartouche kwam Jan via zijn drie dochters, Marijke, Pauline en Janneke. ‘Ik heb ze alle drie gecoacht toen zij jong waren. Maar ik werd bij de hockeyclub vooral scheidsrechter en ik richtte me met name op het bijbrengen van de spelregels.’. Bijvoorbeeld door het op poten zetten van de arbitragecommissie en stukjes in het hockeykrantje over spelregels en tactiek. ‘Samen met mijn vrouw vouwde ik die krantjes wekelijks in elkaar.’
Jan: ‘Ik floot zelf voor de Bond en bij wedstrijden op Cartouche. Dat betekende soms dat ik wel 5 wedstrijden in een weekend floot, jaar in jaar uit!’
Bovendien begeleidde Jan 15 jaar lang persoonlijk iedereen die een kaart had gehaald, bij het fluiten van de eerste wedstrijd.
 

De laatste wedstrijd

30 jaar geleden pensioneerde Jan en kon hij ook op de dinsdag fluiten. Destijds speelden er op dinsdag nog 4 veterinnenteams, dus er was genoeg te doen. Tot vorig jaar was Jan nog een van de vaste scheidsrechters op de dinsdag.
‘Eind oktober floot ik mijn laatste wedstrijd, bij Veteranen LG…’
Nu zullen we Jan zeker nog langs de lijn aantreffen, want Cartouche is nog steeds zijn club en hij volgt alle ontwikkeling op de voet!
 
Zijn sporthart klopte ook voor cricket. Hij floot ruim 300 (inter)nationale wedstrijden!
Tevens zette Jan Kors zette onze arbitragecommissie op poten.