Nieuws 14 juni 2021 | Club

Cartouche Jongste Jeugd Plan 2.0

Besef dat kinderen allemaal unieke kwaliteiten hebben en hun ontwikkeling nooit lineair is. Stimuleer groei vanuit hun sterktes!

"Het gaat om het ontdekken van ieders groeipotentie, en niet om talentjes scouten”, zegt Jaïr Levie, Technisch Directeur bij Cartouche en één van de opstellers van het Jongste Jeugd Plan 2.0. Samen met een projectgroep die bestond uit Arnoud Troe, Thijs van der Laan, Jasper Kokx, Pieter Pieterse en Jaïr Levie is dit plan ontwikkeld. Cartouche gaat daar vanaf komend seizoen mee aan de slag.

Arnoud: "Met dit Jongste Jeugd Plan stellen we de ontwikkeling van alle jongste-jeugdspelers centraal op hun eigen niveau van beweging & beleving. Dit willen wij faciliteren door op alle teams een hoofdtrainer neer te zetten en daarmee alle jongste-jeugdspelers gelijke kansen te geven om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.”

Vier elementen

Het plan helpt in de ontwikkeling van jonge hockeyers. Vier elementen staan centraal:

  1. Plezier, succesbeleving en motivatie vergroten door gelijkgestemden bij elkaar te plaatsen op basis van beweging & beleving.
  2. Kwalitatief goede training en gelijke kansen door op alle teams een goede hoofdtrainer te hebben. Alle jongste jeugdteams krijgen training van een hoofdtrainer die begeleid wordt door een jeugdtrainer. Daarbij gaan we ook de verbinding met onze H1 en D1 teams aanhalen door hen betrokken te maken bij de Jongste Jeugd.
  3. Een H.A.A.S. opleiding (hockey and athletic skills) om kinderen goed te laten bewegen en daarmee een goede hockeyer te laten worden.
  4. Jonge trainers opleiden die zich verder willen ontwikkelen in het trainersvak. De jeugdtrainers van de 2e jaars E zijn op de zaterdag ook de coach, waarbij een ouder op die zaterdag dan de ‘mentor’-rol op zich zal nemen. Hiermee leren ook deze jonge coaches wat er allemaal bij het vak als coach komt kijken, zonder dat ze direct helemaal in het diepe worden gegooid.

Wetenschappelijke inzichten

In dit plan zijn de laatste wetenschappelijke inzichten uit de bewegingsleer, pedagogiek en talentherkenning verwerkt. Jaïr is ervan overtuigd dat met dit totale pakket kinderen nog meer plezier in sporten hebben en gemotiveerd zijn om te blijven bewegen. Daarnaast staat deze aanpak garant voor het aanleren van bredere motorische vaardigheden en dat leidt tot o.a. minder blessures en een grotere kans dat kinderen blijven sporten. Maar bovenal leiden we zo creatievere spelers op met uiteindelijk betere prestaties. Jaïr: "Besef dat kinderen allemaal unieke kwaliteiten hebben, ze van elkaar verschillen en hun ontwikkeling nooit lineair is. Dat is het belangrijkste: stimuleer groei vanuit hun sterktes!"

Alle ouders van Jongste Jeugd spelers krijgen in de komende weken een uitgebreide mail met meer praktische informatie en achtergrond.

Projectgroep Jongste Jeugd 2.0