Nieuws 25 februari 2021 | Club

Bouwplaats Duivesteyn

Behalve de jeugd komen er niet heel veel leden op Cartouche, en ook alle ouders moeten buiten het hek blijven. Op korte termijn zal die situatie helaas niet veranderen. Daarom een update over wat er de komende tijd allemaal gebeurt op ons sportpark, voor iedereen die er voorlopig nog even niet mag komen.

LED-verlichting

Inmiddels klaar, nieuwe energiezuinige LED-lampen op alle velden. Een verbetering van het licht op een aantal velden, en veel beter te bedienen en per veld af te stellen. Daar zijn we als Cartouche heel blij mee. Er wordt nog wat gesleuteld aan de juiste afstelling (de bewoners van de Veurselaan hebben inmiddels gemerkt dat op veld 4 en 5 nieuwe lampen hangen), maar trainen op een halfduister Veld 2 behoort vanaf nu definitief tot het verleden.

Een nieuwe opslag?

Huh? Opslag? Was die er dan niet? Om heel eerlijk te zijn, nauwelijks. Het zal iedereen wel eens opgevallen zijn (toen je nog op Cartouche mocht komen), ons clubhuis staat altijd helemaal vol met spullen die je in een normaal clubhuis niet snel zal vinden. Een buitenbar en statafels, het steekwagentje van Fred, nieuwe trainingsmaterialen, de discobar, een palletkar en (toen er nog mee gereden mocht worden) zelfs de Stint van de kinderopvang in de Serre... En sinds Cartouche een eigen blaashal heeft, is de behoefte aan opslagruimte alleen maar groter geworden. Waar laat je 8 maanden per jaar zo'n 40 gymbanken, verschillende balkensets, zaaldoelen, netten, plus ook nog eens de hele hal zelf: deuren, folies, de halhuid, het staalkabelnet? Spullen die we liever niet buiten laten staan.

Een deel konden wij de afgelopen jaren opslaan bij onze buren, de manege, maar dat is verre van ideaal. En dat werd nog eens duidelijk toen er afgelopen week een pak sneeuw viel: daar was het dak bij manege Esbi dus niet tegen bestand. Gelukkig stonden onze spullen niet aan de kant waar de stal is ingestort, maar de schade bij Esbi is dusdanig groot dat de hele stal met bijgebouwen in maart definitief gesloopt wordt. Daar moeten we dus wel een nieuwe plek voor hebben.

Naast LG-Veld 7

Een geluk bij een ongeluk, want juist nu in maart wordt een nieuwe opslag gebouwd, naast LG-Veld 7. Dat plan hadden wij al een aantal jaren, maar door allerlei omstandigheden duurde het wat langer dan gehoopt. Uiteindelijk komt er nu een goede nieuwe opslag van 6x25 meter. Het wordt vast even wennen, zo'n lange doos op die plek, maar het wordt een mooie donkergroene loods, met voldoende ruimte voor al onze spullen, ook van Cartouche Dome, en ook voor de gymspullen van gymnasium Novum, voor het buitenspeelgoed van de kinderopvang en zelfs plek voor meerdere Stints.
Ook alle reservematerialen, trainingsspullen en apparatuur uit het ballenschuurtje van Fred gaan naar de nieuwe opslag. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe opslag eind maart klaar.

En Fred's schuurtje dan?

Dat halen we weg, zo is afgesproken met de gemeente. En dat is prima, want we hebben straks genoeg opslagruimte. De ballenbrievenbus van Fred krijgt een mooi plekje in de wand van de nieuwe loods. En minstens zo belangrijk: met de vrijgekomen ruimte kunnen we het terras beter en ruimer inrichten, meer gericht naar Veld 5, LG-Veld 7 en Veld 2. Daar gaan we de komende tijd goed over nadenken, zodat die hoek van sportpark Duivesteyn er ook wat meer bijhoort dan nu. In ieder geval staat er dan geen schuurtje meer in de weg.

Eeuhh, wie betaalt dat allemaal?

Goede vraag, want alles kost geld. En een tweede Corona-seizoen op rij heeft natuurlijk geen positief effect op de financiën van Cartouche. Hoe kunnen we dan toch nieuwe LED-verlichting aanschaffen en een nieuwe opslag laten bouwen?
Het antwoord is vrij simpel: dat kunnen wij als Cartouche ook niet. Hoe het dan wel kan, ligt iets ingewikkelder.

Wij huren onze velden, het clubhuis en alle andere faciliteiten van de stichting Duivesteyn. Als "huisbaas" zorgt de stichting Duivesteyn ervoor dat alle huurders van het sportpark gebruik kunnen maken van goede voorzieningen, en daarvoor investeert de stichting ook voortdurend. Met hulp van de gemeente kan de stichting nu de LED-verlichting aanschaffen, en die investering wordt de komende jaren weer terugverdiend door lagere energielasten. Voor de opslag geldt iets vergelijkbaars: nu zijn we bijvoorbeeld geld kwijt aan externe opslagkosten (onze halhuid en de hele vloer van Cartouche Dome liggen opgeslagen bij de leveranciers) en met een eigen opslag kunnen we besparen aan opslag- en transportkosten. Het geld dat wij zo 'besparen' kan de stichting vervolgens investeren in een mooie opslag. Kortom, als Cartouche zijn we blij met de investeringen van de stichting, die ons per saldo niet meer kosten dan we nu ook al aan uitgaven voor licht en opslage kwijt zijn.

Tot snel op sportpark Duivesteyn!

We hopen heel hard dat de corona-maatregelen voor de sportclubs voor het einde van het seizoen nog versoepeld zullen worden.
Het zou heel gaaf zijn als we tegen de zomer weer kunnen genieten van hockey, op het veld of gezellig met z'n allen (op 1,5 meter afstand) op een vernieuwd en groter terras, of in een opgeruimd clubhuis!