DSC_0808.JPG
 

Hoofdsponsor

Zoeken

Agenda

Nog geen agenda punten.

Sponsoren

Verslagen

Nog geen verslagen.
Club

Leeftijdgesorteerde shirts en geboortemaandeffect

Nieuws afbeelding 18-2 Talentontwikkeling en herkenning is een zeer complex multidimensionaal vakgebied. Toch weten we dat als we een lijstje moeten maken van talentvol naar minder talentvol, op basis van onze subjectieve waarnemingen, dat de meest voorspellende variabele nu vaak leeftijd is. Dus de relatief oudere kinderen in een team eindigen vaker bovenaan de lijstjes, terwijl ze theoretisch gezien niet ‘talentvoller’ zouden moeten zijn dan jongere spelers. 

Dit is in een notendop het geboortemaand effect. Het gevolg is dat de omgeving (trainers, coaches, ouders en andere medespelers) én het kind zelf een vertekend beeld krijgen van wat talent is. Dat gaat namelijk niet om de prestatie op de korte termijn, maar met name over het potentieel op de lange termijn. 

Doordat de omgeving van de speler en de speler zichzelf soms niet ziet als ‘talentvol’, zijn zij ook minder bereid om te investeren in de sport. Dit leidt er uiteindelijk (mede) toe dat er een zelf vervullende voorspelling ontstaat, waarbij kinderen die ouder zijn vaker gezien worden als talentvol en hierdoor ook bereid zijn meer te investeren in hun sport en uiteindelijk beter worden. 

Om dit tegen te gaan zullen dus niet alleen de mensen die direct bezig zijn met het samenstellen van teams (lees: selecteren) zich bewust moeten zijn van dit fenomeen, maar juist ook de ouders, trainers, medespelers en zeker ook de spelers zelf. Om deze reden is Mees Soek, die als bewegingswetenschapper werkt voor de technische staf, samen met de kledingcommissie dit seizoen een pilot gestart waarbij rugnummers op de wedstrijdshirts gesorteerd worden op basis van leeftijd. Zie hieronder een foto van de teams die meedoen.


In JB1 heeft nummer 1 de hoogste biologische leeftijd, dat betekent dat nummer 1 het dichts bij zijn eindlengte is. Nummer 15 daarentegen heeft de laagste biologische leeftijd en is dus het verst verwijderd van zijn eindlengte. Dit is gebaseerd op lengte, gewicht en zithoogte waarmee we een PHV-leeftijd kunnen bereken. Meer hierover op de website van het Athletic Skills Model.
Bij JD1 en MD1 is het net iets anders. Hier kijken we naar chronologische leeftijd en is de keeper niet meegenomen. Nummer 2 is dus de oudste speler en nummer 14 is de jongste speler. 

Het doel van deze pilot is om bewustzijn te creëren rondom het geboortemaand effect, en prestaties in perspectief te leren plaatsen. Vorig jaar heeft Mees een onderzoek gedaan naar het geboortemaand effect op cartouche, dat artikel is op LinkedIn terug te lezen, waarin geconcludeerd werd dat het geboortemaand effect in de jeugd van cartouche aanwezig is. 

We zitten dit jaar helaas door de maatregelen omtrent het coronavirus in een situatie waarin ouders de wedstrijden niet tot nauwelijks kunnen bekijken. Helaas zal de interventie daardoor niet altijd zo effectief zijn zoals gehoopt. 

Het is daarom nog belangrijker het onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen. Het onderzoek om het geboortemaand effect tegen te gaan wordt mede mogelijk gemaakt door onze shirt leverancier The Indian Maharadja. Vragen rondom dit onderzoek kunnen gestuurd worden naar Mees Soek via [email protected].